2e Voortgangsrapportage 2019

Hoofdlijnen

Bestuurlijke hoofdlijnen

We rapporteren in deze tweede voortgangsrapportage over de beleidsmatige uitvoering en voortgang van de ambities, doelstellingen en activiteiten voor het lopende begrotingsjaar 2019. De opgave om na de herindeling op alle beleidsterreinen in control en tot een gezond en solide financieel beleid te komen blijft daarnaast ons belangrijkste doel.

De uitvoering van de activiteiten uit de begroting verloopt voor het grootste deel volgens planning (activiteiten staan op groen) en daarmee blijven we op koers voor het realiseren van ambities van het coalitieakkoord en collegeprogramma. Een aantal activiteiten staat op oranje en vraagt om extra inzet, maatregelen of een aangepaste planning om binnen de kaders gerealiseerd te worden.

Binnen de P&C-cyclus zijn de voortgangsrapportages bedoeld om de status quo van het meetmoment in beeld te brengen en bij te sturen op activiteiten die niet in de pas lopen. Bij de eerste voortgangsrapportage 2019 en later ook in de kadernota 2020-2023 brachten wij de effecten van de ontwikkeling van de zorgkosten binnen het sociaal domein in beeld.

Deze effecten leiden tot een noodzakelijke bezuinigingsopgave, waarvan wij u de resultaten (oplossingsrichtingen en bezuinigingsvoorstellen) bij de meerjarenbegroting 2020-2023 voorleggen. Het pakket dat wij u dan voorleggen bestaat uit een breed palet van voorstellen die nagenoeg alle programma's raken met de bijkomende effecten op het ambitieniveau en planning van de activiteiten uit de begroting. We hebben in het voorjaar maatregelen getroffen om naast deze brede bezuinigingsopgave die we tegemoet gaan ook in te zetten op het in grip komen op de kostenontwikkeling binnen het sociaal domein.

Voor het jaar 2019 en daarmee ook voor deze voortgangsrapportage ligt ook een opgave. Deze 2e voortgangsrapportage laat een iets beter beeld zien dan het resultaat van de 1e voortgangsrapportage. Desalniettemin blijft het tekort ook voor 2019 aanzienlijk, met als grootste oorzaak de zorgkosten Jeugd en Wmo. Binnen het programma sociaal domein ziet u dit ook terug in de voortgang van de activiteiten (meeste activiteiten staan op oranje ). De activiteit grip op kosten staat op rood. De doelmatigheid en doeltreffendheid van beleid en uitvoering binnen de taakvelden Jeugd en Wmo van dit programma was aanleiding voor een onderzoek (BDO) naar verbetermogelijkheden. Daaruit constateren wij dat maatregelen, bijsturing en middelen nodig zijn om de nodige verbeterslagen te maken en de uitvoering weer op planning te laten komen. Dit pakket zal effect hebben op de taken en uitvoering binnen het sociaal domein in brede zin (financieel, beleidsmatig en uitvoering).  In het laatste kwartaal van 2019 met een uitloop naar 2020 zal een verbetertraject worden doorlopen om de verbetermogelijkheden die we constateren door te voeren.

Voorop blijft staan dat we ondanks deze omstandigheden de zorg die onze inwoners nodig hebben blijven garanderen. Het sociaal domein heeft hiermee onze nadrukkelijke  aandacht en focus. Daarnaast zetten we ons in op het realiseren en behalen van de ambities en doelstellingen voor de overige onderdelen van het gemeentelijk takenpakket. Daar zien we dat we goed op planning lopen, resultaten behalen en de gewenste effecten van ingezet beleid realiseren. We noemen hierbij als voorbeelden de positieve ontwikkelingen binnen de grondexploitaties, de start van de bouw van de outlet, het succes van het schuldhulpbeleid en de ontwikkelingen binnen het duurzaamheidsprogramma.



ga terug