2e Voortgangsrapportage 2019

5. Sport, cultuur en recreatie

Wat doen we?

Naam activiteit

Status 2018

Status 1e VGR

Status 2e VGR

5.1.1 Harmoniseren subsidiebeleid

5.1.2 Ondersteunen samengaan sportverenigingen

5.2.1 Beheren en behouden kunstcollectie

5.2.3 Ondersteunen culturele activiteiten

5.2.5 Ondersteunen organisatie Kunstwerk!

5.2.6 Ontwikkelen Hal 12

5.3.1 Zorgdragen voor historisch erfgoed

5.4.1 Investeren in speelvoorzieningen

5.4.2 Oppakken kansen recreatie en toerisme

5.4.3 Verder ontwikkelen toeristische infrastructuur

5.4.4 Vergroten verblijfsmogelijkheden in gemeente

5.1 Sport

5.1.1 Harmoniseren subsidiebeleid

Jaar realisatie

2019

Vanaf 2018 harmoniseren wij het subsidiebeleid. We koppelen dit aan activiteiten en prestaties die bijdragen aan doelstellingen van onze gemeente op de diverse beleidsterreinen. Sport, culturele en welzijnsverenigingen en organisaties betrekken we actief bij de totstandkoming van het nieuwe subsidiebeleid. De discussie rondom de OZB wordt meegewogen. Het nieuwe subsidiebeleid wordt van toepassing op subsidies die we verlenen vanaf 2020.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Niet geheel volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In de zomerperiode zijn organisaties en verenigingen over het nieuwe subsidiebeleid geconsulteerd. Ook u wordt in dit proces betrokken. We verwerken de verzamelde input, zodat we het definitieve subsidiebeleid in december ter besluitvorming aan u kunnen voorleggen.

5.1.2 Ondersteunen samengaan sportverenigingen

Jaar realisatie

2022

Verenigingen zijn belangrijk voor de sociale contacten en leefbaarheid binnen een stad, wijk, dorp of gemeenschap. We zien echter dat verenigingen steeds meer onder druk komen te staan. We sporten steeds meer, maar minder in verenigingsverband. Initiatieven van sportverenigingen om samen te gaan dienen nadrukkelijk vanuit de verenigingen zelf te komen. We ondersteunen en begeleiden hierin om de plannen ook daadwerkelijk uit te kunnen laten voeren. We stellen vrijwilligers bij verenigingen in staat om met vernieuwing aan de slag te gaan. Onze verenigingsverbinder speelt hier een belangrijke rol in.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In 2018 heeft u de motie ‘Ondersteunen samengaan sportverenigingen’ unaniem aangenomen. In maart 2019 was de aftrap met een draagvlakonderzoek onder de sportverenigingen in de gemeente Zevenaar, ter verkenning van de wensen en mogelijkheden voor samenwerking. Dit om op de langere termijn een gevarieerd sport- en beweegaanbod in de gemeente te behouden.    
Tijdens deze bijeenkomst is iedere vereniging een verenigingsscan aangeboden. Inmiddels hebben de eerste individuele bijeenkomsten plaats gevonden.
Na twee bijeenkomsten met het bestuur van een vereniging wordt een rapportage opgesteld. Deze rapportage geeft inzicht geven in de sterktes en zwaktes van de vereniging. Aan de hand van de verenigingsscans en gesprekken met gemeente, wordt er in het 4e kwartaal 2019 een overall rapportage opgesteld. De rapportage wordt toegelicht op een gezamenlijke avond met alle verenigingen die hebben deelgenomen.

5.2 Kunst en cultuur

5.2.1 Beheren en behouden kunstcollectie

Jaar realisatie

2019

Wij mogen trots zijn op ons kunstbezit. Voor een gemeente hebben wij een bijzonder kunstbezit. Hier is meer mee mogelijk dan tot nu toe bereikt wordt. Door het beheer te intensiveren kunnen we de tentoongestelde kunst in ons gemeentehuis twee maal per jaar vernieuwen. Dit komt het behoud van de werken ten goede en biedt tegelijkertijd afwisseling en prikkeling voor de medewerkers en bezoekers. Door meer in te zetten op toegankelijkheid en communicatie neemt de bekendheid toe. Hierdoor wordt de kunst als het ware het visitekaartje voor onze gemeente, kunnen inwoners de kunst beter ervaren en kan deze haar oorspronkelijke grandeur van art in the factory weer tonen.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Niet geheel volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Onderhoud kunst in de openbare ruimte is voor 2019 conform onderhoudscontract uitgevoerd. Voor het beheer en publiek toegankelijk maken van de gemeentelijke kunstcollectie sluiten we aan bij de inrichting van HAL12. De afstootprocedure voor een deel van de gemeentelijke kunstcollectie voltooien we pas in de loop van 2020.

5.2.3 Ondersteunen culturele activiteiten

Jaar realisatie

2020

Wij zetten in op een divers en kwalitatief sterk cultureel aanbod en het behoud van een breed en hecht verenigingsleven. Dit verhoogt de aantrekkingskracht van onze gemeente. We stimuleren het maken, delen en ontmoeten door culturele festivals te ondersteunen. Hiermee dragen we ook bij aan de profilering van onze gemeente en de kernen in het bijzonder. Samen met de gemeenten Duiven en Westervoort en de provincie investeren we met het Cultuur- en Erfgoedpact 2017-2020 in de Liemers € 480.000 in kunst, cultuur en erfgoed (bestaand beleid). Inwoners, verenigingen en organisaties voeren samen de activiteiten en projecten uit. Dit draagt bij aan een sterke, trotse en leefbare regio.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Het culturele aanbod in Zevenaar is stabiel en vitaal. Activiteiten van Muziekstad, Buitenblik en het SevenArt festival worden goed bezocht. Dankzij het cultuur- en erfgoedpact kunnen extra initiatieven ondersteund worden. Een goed voorbeeld is de DLHG-courant, die inmiddels zonder subsidie gerealiseerd wordt.

5.2.5 Ondersteunen organisatie Kunstwerk!

Jaar realisatie

2019

Cultuur is de smaakmaker van onze gemeente en een gezonde culturele infrastructuur vormt de basis van een bloeiend cultureel leven. Kunstwerk!, de fusie van de vier Liemerse professionele culturele organisaties het Musiater, Bibliotheek de Liemers, het Liemers museum en de Volksuniversiteit voor Zevenaar e.o., vormt hier een belangrijk onderdeel van.
Wij subsidiëren het op elkaar afgestemde productaanbod op het gebied van kunst en cultuur, erfgoed, muziekonderwijs, lezen en literatuur, debat en educatie dat Kunstwerk! biedt. Middels prestatieafspraken zorgen wij er voor dat de producten van Kunstwerk! bijdragen aan identiteitsvorming, ontmoeting en ontplooiing. We zorgen dat Kunstwerk! actief de samenwerking met verenigingen zoekt.
De wettelijke educatie-taken van Bibliotheek de Liemers zijn volop in ontwikkeling. Wij zorgen er voor dat deze (het volgen van) goed onderwijs, het vinden van een baan of het aangaan van sociale contacten ondersteunen. Het betreft onder meer lees- en taalbevorderingsactiviteiten, doorlopende leerlijnen en burgerschapsvorming.
Omdat de culturele infrastructuur in de Liemers over de gemeentegrenzen heen ligt, stemmen we in deze af met de gemeenten Duiven, Westervoort en Montferland.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Niet geheel volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

De bibliotheek is sinds april 2019 gehuisvest in Hal 12. Het Liemers museum en de Volksuniversiteit volgen na de zomer. De onderlinge samenwerking tussen de onderdelen van Kunstwerk! verbetert nog steeds. Ook ontstaan mooie samenwerkingsverbanden met allerlei organisaties in de Liemers. Een goed voorbeeld is het Liemers Taalhuis, waardoor laaggeletterdheid in de Liemers beter bestreden wordt (zie ook onder 4.1.5). Over de hele linie toont Kunstwerk! mooie groeicijfers.

5.2.6 Ontwikkelen Hal 12

Jaar realisatie

2019

Hal 12 biedt straks naast de publieksbalies van onze gemeente en de Regionale Sociale Dienst, producten en diensten op het gebied van cultuur, cinema, media, educatie en erfgoed. Geconcentreerd onder één dak ontstaat een gevarieerd aanbod voor een breed publiek, waarbij ontmoeten, ervaren en beleven centraal staat. Hal 12 wordt daarmee een podium voor samenwerking en biedt een belangrijke impuls voor het centrum. De bouw is in het derde kwartaal van 2018 gestart. De opening staat gepland in het tweede kwartaal 2019.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Niet geheel volgens plan

Volgens plan

Niet geheel volgens plan

Door u is in mei 2019 aanvullend budget toegekend. Hiermee wordt de verbouwing van Hal 12 op verantwoorde wijze afgerond, hetzij wat later dan eerder beoogd. De oplevering stond gepland voor het tweede kwartaal 2019. Dit zal oktober 2019 worden. Partners ondervinden hier geen hinder van.
Wel is dit mogelijk van invloed op de programmering. Een collectief programma gaat niet eerder dan januari 2020 starten. Vooruitlopend op de vorming van de beheerstichting houdt de gemeente langer de regie over de governance. In 2020 gaat het beheer over op een te vormen stichting. Het meerjarenperspectief van de exploitatie is sluitend. Eind 2019 wordt aan u een Algemeen belang besluit voorgelegd ter voorkoming van oneerlijke concurrentie tussen gemeente en ondernemingen in Zevenaar. In januari 2020 wordt de hal feestelijk geopend.

Voorstel raad

De raad wordt voorgesteld om de ontwikkeling van Hal 12 niet in 2019, maar in 2020 af te sluiten.

5.3 Cultuurhistorisch erfgoed

5.3.1 Zorgdragen voor historisch erfgoed

Jaar realisatie

2022

We ontwikkelen beleid om de verduurzaming van monumenten te bevorderen. Het archeologisch beleid is in 2019 10 jaar oud. We moeten dit herzien. Hierbij brengen we WOII archeologie in kaart. De archeologische kaarten van de voormalige gemeenten Rijnwaarden en Zevenaar stemmen we op elkaar af. De archeologische restanten van de Romeinse Limes worden mogelijk Unesco Werelderfgoed. We gaan het in ieder geval beschermen door het aan te wijzen als monument. De Limes wordt meegenomen in het VTE-beleid.
In het kader van harmonisering wordt het niveau van bescherming van monumentale objecten in de voormalige gemeente Rijnwaarden vanaf 2019 op het niveau gebracht van de oude gemeente Zevenaar, door inventariseren, onderzoeken en mogelijk aanwijzen als gemeentelijk monument.
Steeds meer monumentale kerken komen leeg te staan. Samen met de kerken en samenleving ontwikkelen we beleid om te kijken hoe we de kerken toekomstbestendig maken.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

We herzien de archeologische beleidskaart en maken deze geschikt voor het Omgevingsplan. We benaderen Kerkgenootschappen om inzicht te krijgen in de behoefte om samen een Kerkenvisie op te stellen. Vanuit het Rijk is er subsidie beschikbaar om een gezamenlijke Kerkenvisie vorm te geven.

5.4 Vrijetijdseconomie

5.4.1 Investeren in speelvoorzieningen

Jaar realisatie

2019

Kwaliteit van de speelplekken is van groot belang voor het gebruik. Met name de ondergrond van trapveldjes heeft het bij intensief gebruik zwaar te verduren.  Hierdoor maken kinderen er geen gebruik meer van. Vooral in de nabijheid van scholen kan een kunstgrasveld in de wijk uitkomst bieden. Zowel de kinderen uit de buurt als van de school kunnen er gebruik van maken. Wij hebben goede ervaringen opgedaan met het Cruijff Court in Zevenaar. Kinderen gaan weer naar buiten en bewegen.
Wij verwijzen hierbij naar de uitvoeringsagenda jeugd en maatschappelijke ondersteuning in het kader van kansrijk opgroeien. Hierin zijn activiteiten opgenomen voor het creëren van een kindvriendelijke omgeving en het bevorderen van een gezonde levensstijl.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Gerealiseerd

Gerealiseerd

5.4.2 Oppakken kansen recreatie en toerisme

Jaar realisatie

2022

Recreatie en toerisme is een van de speerpunten van onze gemeente. Ter uitvoering hiervan stellen wij samen met de sector een beleidsplan vrijetijdseconomie op.
Lopende projecten, onder andere in het kader van de subsidie Sterk Bestuur, handelen wij eerst af, zoals redoute Geuzenwaard, de augmented reality app met een route langs de redoutes. Zie ook de activiteit 5.4.3 Verder ontwikkelen toeristische infrastructuur.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Wij gaan in de tweede helft van 2019 verder met de ontwikkeling van de nieuwe redoute Revensweert. Ook gaan we (met behulp van cofinanciering van de provincie) nader onderzoeken wat verschillende historische (water)linies voor de toeristisch-recreatieve beleving van Zevenaar en de Liemers kunnen betekenen. De Romeinse Limes is een van die linies, waar wij concreet mee aan de slag willen om hem in Zevenaar zichtbaar en/of beleefbaar te maken.

Voorstel raad

Het beleidskader vrijetijdseconomie is door u vastgesteld. Wij stellen u voor om deze activiteit te laten vervallen en op te nemen in een nieuwe activiteit (5.4.6 Uitvoeren beleidsplan vrijetijdseconomie).

5.4.3 Verder ontwikkelen toeristische infrastructuur

Jaar realisatie

2020

We zorgen dat de basis op orde komt en maken af waar we aan begonnen zijn, waaronder een aantal projecten vanuit de subsidie Sterk Bestuur.  Zo maken we het wandelkeuzenetwerk af en realiseren vier klompenpaden. Ook brengen we de toeristische bebording op orde. Het ruiter- en menroutenetwerk breidt zich uit. In het kader van Rivierklimaatpark onderzoeken we de mogelijkheden van een fietsbrug over de IJssel. We onderzoeken of de paardensport ook van deze fietsbrug gebruik kan maken.
We kijken of we samen met Stadt Emmerich en de Euregio de fietsverbinding tussen Lobith (bruggetje over Oude Rijn) en Elten kunnen verbeteren.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

Wij gaan door met de verdere ontwikkeling van het wandelkeuzenetwerk en de klompenpaden. Voor de tweede fase van het ruiter- en menroutenetwerk verkennen wij de actuele wensen, rekening houdend met het feit dat de brug over de IJssel er binnen nu en tien jaar niet gaat komen. We hebben een start gemaakt om te komen tot een harmonisatie van de toeristische bebording.
In 2019 gaan wij met Emmerich en de Euregio bekijken of we de fietsverbinding tussen Lobith en Elten kunnen verbeteren.

Voorstel raad

Het beleidskader vrijetijdseconomie is door u vastgesteld. Wij stellen u voor om deze activiteit te laten vervallen en op te nemen in een nieuwe activiteit (5.4.6 Uitvoeren beleidsplan vrijetijdseconomie).

5.4.4 Vergroten verblijfsmogelijkheden in gemeente

Jaar realisatie

2022

We gaan in gesprek met toeristisch-recreatieve ondernemers over hoe zij hun aanbod kunnen verbeteren en welke rol de gemeente daarbij speelt. Dit onderwerp nemen wij ook mee in de ontwikkeling van het beleidsplan vrijetijdseconomie en wordt in 2019 vervolgd met concrete maatregelen.
We actualiseren en harmoniseren het camperplaatsenbeleid.

Stand van zaken

Rek. 2018

1e VGR

2e VGR

Volgens plan

Volgens plan

Volgens plan

In contact met toeristisch-recreatieve ondernemers spreken we regelmatig over het verbeteren van hun aanbod. Dit is een doorlopende activiteit, zoals bijvoorbeeld bij bedrijfsbezoeken. In 2019 gaan wij het camperplaatsenbeleid harmoniseren.